Iensairaudet

Iensairaudet

Ientulehdus eli gingiviitti on yleinen vaiva. Tyypillisiä oireita ovat paha maku tai haju suussa, ikenien arkuus, punotus ja verenvuoto hampaita harjatessa.

Ienverenvuoto on ensimmäinen merkki iensairauksista. Yleensä ienverenvuoto johtuu plakista tai hammaskivestä. Plakkia muodostuu päivittäin lähes aina ruokailun jälkeen. Mikäli plakkia ei poisteta hampaita harjaamalla ja hammasvälejä puhdistamalla syljen mineraalit kovettavat sen hammaskiveksi. Hammaskiven muodostus on yksilöllistä. Toisilla hammaskiven muodostuminen on nopeaa, mikä johtuu syljen korkeasta mineraalipitoisuudesta. Usein hammaskivi värjäytyy ruoan, juomien tai tupakan vaikutuksesta. Hammaskivi ja ientulehdus ovat usein syynä pahanhajuiseen hengitykseen.

Varaa aika

Varaa aika ajanvarauskalenterista tai soittamalla meille:
puh. 010 339 0777
ogadent.info@gmail.com

Miksi ientulehdukset on tärkeä hoitaa?

Ientulehdus muuttuu parodontiitiksi siinä vaiheessa, kun hoitamattomana se pääsee etenemään hampaan tukikudoksiin asti ja alkaa tuhota hampaiden kiinnityskudoksia ja hammasta tukevaa leukaluuta. Ensin ientulehdus aiheuttaa ikenen vetäytymistä ja edetessä pidemmälle hampaan ympärillä olevaa leukaluu lähtee tuhoutumaan. Kiinnityskudoksen tuho johtaa hampaiden heilumiseen ja lopulta hampaiden menetykseen. Kiinnityskudoksen tuho on palauttamaton muutos. Iensairaudet ovat kroonisia ja  tulehtuneet ientaskut ovat bakteereille avoimena porttina verenkiertoon.

Parodontiitti on aikuisilla yleinen tauti. Lievää parodontiittia sairastaa jopa kolmannes ja edennyttä parodontiittia noin 10 prosenttia kaikista aikuisista.  Useiden lääketieteellisten tutkimusten mukaan parodontiitti vaikuttaa laajasti myös yleisterveyteen. Tiedostaen riskit ortopedit, kardiologit, onkologit ja muiden alojen lääkärit vaativat hammaslääkärin lausuntoa suun terveydentilasta ennen leikkaustoimenpiteitä. Suussa ja hampaissa ei saa siis olla tulehduksia. Hoitamattomat iensairaudet ovat riskitekijöinä mm. diabeteksen, sydän- ja verisuonisairauksien ja Alzheimerin taudin kehittymisessä.

Miten iensairauksia hoidetaan?

Iensairauksien hoito vaatii käyntiä hammashoidon ammattilaisten luona. Sairauden asteen mukaan hoito suoritetaan suuhygienistin, hammaslääkärin tai parodontologin toimesta. Tehokas iensairauksien hoito on kiinni potilaan motivaatiosta ja sitoutumisesta hoitosuunnitelman noudattamiseen yhdistettynä hyvän suuhygienian ylläpitoon kotona. 

Diagnoosin iensairaudesta tekee hammaslääkäri tarkastuksen yhteydessä. Samalla hän tekee iensairauksien hoitosuunnitelman.

Yleensä hoitosuunnitelmaan kuuluu hammaskiven poisto ja kotihoidon opetus. Mikäli tilanne ei ole komplisoitunut, eikä riskiä yleisterveydelle ole, hammaskiven poiston suorittaa suuhygienisti. Suuhygienisti poistaa hammaskiveä ultraäänellä ja käsi-instrumenttien avulla. Tarvittaessa hampaat voidaan puuduttaa ennen hoitoa.

Ogadentissä on myös käytössä laser, mikä lieventää kivun tuntemusta ja tehokkaasti tappaa bakteereita syvimmistäkin ientaskuista. Värjäytymien poisto tehdään pastalla tai jauhepuhdistuksella potilaan toiveiden mukaisesti. Vastaanottokäynnin aikana suuhygienisti opastaa potilasta iensairauksien hoitoon ja/tai ennaltaehkäisemiseen niitä kotona. Tarvittaessa opastus tapahtuu peilin edessä käyttämällä kaikkia suositeltuja puhdistusvälineitä potilaan suussa.

Parodontiitin keskivaikeassa vaiheessa hammaslääkäri tekee hammaskiven poiston itse tai lähettää potilaan kiinnityskudossairauksiin erikoistuneelle hammaslääkärille. Hoitosuunnitelmassa määritettyä hoitoväliä pyritään noudattamaan lähettämällä potilaalle kutsuja säännöllisin väliajoin tai sopimalla potilaan kanssa seuraavasta käynnistä paikan päällä.  

Haluatko tietää lisää?

Ota meihin yhteyttä, niin kerromme sinulle lisää palveluistamme.